Hungarian Talents

Jelenleg az adatbázisunkban közel húszezer színész, cirkusz-művész, táncos, modell, sportoló és statiszta szerepel.

Az ilyen nagy számú adatbázis külföldi megrendelőinknél meglepetést szokott okozni. Ahhoz, hogy egy statisztaközvetítő cég óriás adatbázissal rendelkezik, Ők is hozzá vannak szokva, de a klasszikus színész- és művész ügynökségekkel való keveredés sokszor okoz meglepetést.

Amiben teljesen igazuk is van. Ez a fajta hibrid rendszer, ami Magyarországon és még néhány országban működik, valóban szokatlan. Éppen ez az, ami néhány esetben olyan kavarodáshoz vezetett, ami nagyon rosszat tett a szakmának.

A legfontosabb feladatok egyike, hogy a különböző szokásoknak össze kell csiszolódnia. Ami jól működik, be kell építeni, ami viszont nem importálható, azt abban az irányba kell igazitani, ami az adott országban a leghatékonyabb munkához vezet.

Mint minden újfajta útkeresés, ez is tele van buktatókkal. Mi is kénytelenek voltunk megtapasztalni ezeket, ezért néhány dologban már nem követjük szokásokat, hanem a saját céges filozófiánk szerint haladunk előre. Nincs idő és hely mindet felsorolni, de engedjétek meg, hogy egy példát – amiért napról-napra harcba szállunk – megemlítsünk.

Véleményünk szerint, ami a legrosszabbat tette a szakmával, az a nagylétszámú „sok ügynökséges” castingok bevezetése.

A Magyarországra érkező külföldi reklám- és filmes produkciók a saját rendszerükből indultak ki egy-egy casting megrendelésnél. Az angolszász rendszer sok kisebb-nagyobb ügynökségre épül. Egy nagyobb casting folyamat alatt ezek az ügynökségek, a hozzájuk szerződött embereket küldik el a válogatásra. Mivel mindenkinek korlátozott számú színész áll rendelkezésére, teljesen természetes, hogy sok ügynökség dolgozik együtt egy megbízott Casting Director irányítása alatt.

Az itthoni ügynökségi struktúra, ahogy már fentebb említettük, teljesen másképp alakult, ezért ez a módszer „egy az egyben” nem ültethető át. Olyan károkhoz vezet, ami nem jó sem a szereplőknek, sem a megrendelőknek. Ideig-óráig működtethető, de mi minden nap azt tapasztaljuk, hogy recseg-ropog.

Az egyik probléma, hogy az óriás ügynökségi adatbázisok tele vannak átfedésekkel, emiatt sokszor fordul elő, hogy a válogatásokra történő diszponálásnál, a gyorsaság a fontosabb és nem a minőség. Ez sok esetben nem csak kellemetlen, hanem amatőr szituációkat generál. A könnyelmű „majd csak fent akad valaki a hálón”, hozzáállás rombolja azoknak az ügynökségeknek a hitelét is, akik valódi, átgondolt munkát szeretnének végezni.

Ami a legfájóbb, hogy ez jó néhány tehetséges embert riasztott el attól, hogy válogatásokra járjon. Az a felismerés, hogy teljesen eltérő karakterek várakoznak ugyanarra a szerepre, bizalomvesztéssel járt. Ezeknek az embereknek az elmaradása, nagyon-nagy vesztesség midannyiunknak.

Mi nap mint nap azon dolgozunk, hogy Őket is visszacsábítsuk, hogy megértessük velük, hogy ha mi hívjuk őket, akkor az már azért van, mert a rendezők, megrendelők kérése alapján, valóban lehetséges szereplőként gondoltunk rájuk.

A fent leírtak miatt a Banner Casting nem vállal sok ügynökséges tömeg castingokat. Egyszerűen nem hiszünk benne. A nálunk regisztrált szereplőket nem hozzuk ilyen helyzetbe. Mi abban hiszünk, hogy a nálunk dolgozó Casting Directorok tudják a feladatukat, értelmezik a briefet, gondolkodnak, ismerik a trendeket vagy éppen el mernek rugaszkodni a megszokottól.

Mi a cégünk Casting Directoraiban bízunk, akik tudják, hogy kit és miért hívnak.

Ez itt most jó alkalom, hogy megköszönjük a bizalmat azoknak a producereknek, rendezőknek és gyártásvezetőknek, akik nélkül a sok kisebb-nagyobb változás megteremtése csak teória lenne. Az, hogy a gyakorlatban is kiderüljön melyik úton érdemes haladni, csak velük együtt, közösen gondolkodva jöhet létre.

A következőkben szeretnék bemutatni néhány barátunkat az adatbázisunkból.

Szereplők

Kapcsolat

Örülünk, ha hallunk felőled

Oszd meg velünk ötleteidet, kérdéseidet, vagy csak köszönj be hozzánk!

Ezen a honlapon több helyen is találsz lehetőséget rá, hogy fel vedd velünk a kapcsolatot. Ez azért van így, mert lehet, hogy épp az adott témánál jut eszedbe, hogy kérdezz tőlünk. Bármelyik kapun is jutsz el hozzánk, mindenhol örömmel láttunk.

Gyakran Ismételt Kérdések »